Vauvojen värikylvyn perusperiaatteet

Vauvojen värikylvyssä on pääosana vauvan ja aikuisen kohtaaminen, sekä uusien elämyksien kokeminen. Värikylvyllä on paljon hyviä kokemuksellisia ja kasvatuksellisia tilanteita, joissa lapsi oppii kehittämään motoriikkaansa, varhaista vuorovaikutusta sekä antaa myös mahdollisuuden terapeuttisiin kohtaamisiin. Kysymys ei ole kuitenkaan mistään terapeuttisesta hetkestä, vaan tarkoituksena on että vauva saa paljon visuaalisia nautintoja sekä kokea ilon ja naurun hetkiä.  

Vanhempien tehtävänä on luoda mahdollisimman tiivis läsnäolon hetki. Kiireen tuntua ei ole. Läsnäoleva tutkiminen värien ja materiaalien kanssa, siihen pitää olla aikaa. Alkuun lapsi voi jopa vierastaa materiaalien eri tuntemuksia. Kylmä, lämmin, kova, pehmeä, rapiseva, painava, kevyt, jokaisessa elementissä voi olla vauvalle täysin uusi kokemus. 

Jokaisella kerralla valitut värit ja aineet ovat sellaisia, joilla vauva voi leikkiä varpaillaan, tunnustella sormillaan, jotkut vauvat haluavat kokea kosketuksen koko keholla. Kaikki materiaalit ovat turvallisia, sillä vauva haluaa mielellään myös maistaa kaikkea mitä näkee. Hetken ei kuitenkaan ole tarkoitus olla ruokailuhetki, eikä vanhemman kuulu innostaa lasta syömään materiaaleja.

Materiaalien turvallisuus

Värikylvyssä käytettävät materiaalit ovat sellaisia jotka kestävät vauvojen toiminnan. Jokaiselta äidiltä varmistetaan vauvojen allergiat, ilmoittautumisen yhteydessä sekä siinä vaiheessa kun viimeisen kerran paikkavaraus vahvistetaan. On tärkeää että tiedämme mitkä ainesosat sopivat vauvoille, sillä jos yhdelläkin lapsella on jokin allergiaa aiheuttava ruoka-aine, se jätetään automaattisesti pois värikylpypäivästä.

Värikylpy tapahtumana

Jokaisessa värikylpypäivässä on oma kulkunsa ja rytmi. Aloitamme aina orientoitumalla maalaukseen leikin ja tutkimisen avulla. Tämän jälkeen aloitamme itse työskentelyn väreillä. Jokainen lapsi saa tutkia ja tarkastella materiaalia niin kauan ja niin paljon kuin haluaa. Joku lapsista saattaa mieltyä vain yhteen materiaaliin, jonka kanssa sitten touhuaa koko tapahtuman ajan. Tämä toimintamalli on sallittu, sillä  jokainen lapsi etenee omalla tahdillaan. Itku ja levottomuus merkitsee vauvalle usein väsymistä. Jokainen lapsi lopettaa oman työskentelynsä omalla ajallaan ja siirtyy pesulle.

Värikylpyyn osallistuminen

Vauvojen värikylpy on tarkoitettu kahdelle ikäryhmälle 4-11 kuukautta ja 1-2 vuotiaille. Jokaiseen ryhmään mahtuu 10 vauvaa vanhempineen. Varatessasi vauvallesi paikan värikylpyryhmään, saat sähköpostiisi tarkemmat ohjeet värikylpyyn osallistumisesta. On mukavaa jos otat mukaasi jonkun toisen henkilön esim. toisen vanhemmista, hän voi ottaa kuvia lapsenne touhuista jaa maalaamisesta. Sinä voit silloin keskittyä vain lapseesi, joka on turvallisuuden kannalta suotavaa.

Voit varata värikylpypäiviin paikan tai paikkoja, olemalla minuun yhteydessä. Värikylpyajankohdat löydät sivulta ajankohtaista. Kun varaat teille paikan, toivon että varauksesi on sitova. Jos jostain syystä ette pääsekkään mukaan varaamaanne päivään, ilmoitat siitä minulle mahdollisimman ajoissa sähköpostilla. 

Värikylpypäivät ovat olleet suosittuja ja mielellään varaan peruutetun paikan jollekin toiselle vauvalle ja vanhemmalle.

Värikylpyyn osallistumismaksut ovat vauvat 4 - 11 kk  10€/kerta ja taaperot 1 - 2 vuotiaat 12€/kerta.

Herää sinulle mitä tahansa kysymyksiä, vastaan mielelläni.

Ystävällisin terveisin Riitta

sentire.riitt@gmail.com

p. 040 153 0708